Zapylanie pomidorów pod osłonami - naturalnie, skutecznie, bezproblemowo.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jaki wpływ na zapylanie pomidorów mają trzmiele
  • Jak poprawnie stosować trzmiele w zapyla
  • Jak dobierać ilość potrzebnych trzmieli

Zapylanie pomidorów pod osłonami

Obecnie zapylanie pomidorów traktowane jest na równi z innymi zabiegami agrotechnicznymi.


Zapylanie pomidorów przez trzmiele, to doskonale znana metoda. Te społeczne owady są często wykorzystywane do zapylania upraw pod osłonami. Plantatorzy pomidorów bardzo dobrze znają te pracowite owady i zdają sobie sprawę z ich ogromnego znaczenia dla efektywności prowadzonej produkcji. Zapylanie pomidorów przez trzmiele ma miejsce nawet przy trudniejszych warunkach klimatycznych czy świetlnych.

Zapylanie pomidorów – dlaczego trzmiele?

Kwiat pomidora nie jest chętnie odwiedzany przez pszczoły lub inne zapylacze. Trzmiel stanowi tutaj wyjątek. Poszukując pokarmu odwiedza chętnie nawet kwiaty pomidorów. A specyficzny sposób zbioru pyłku pozwala na wysoce efektywny proces zapylenia. Wibracje w jakie swój organizm wprowadza trzmiel podczas zapylania pozwala na zapylenie już podczas pierwszej wizyty.

Stosowanie trzmieli do zapylania pomidorów produkowanych pod osłonami niesie dla producentów tych popularnych warzyw wymierne efekty.

  • Brak pozostałości kwiatu na szypułce
  • Znaczące podniesie efektywności produkcji
  • W pełni naturalna metoda zapylania
  • Wyższa jakość zbieranych pomidorów
Trzmiele do zapylania w szklarni

Ule z trzmielami – naturalne zapylanie

W szklarniach, pod osłonami zapylanie pomidorów odbywa się przy zastosowaniu naturalnie występującego w Polsce gatunku trzmiela. Pod osłony trafiają one w specjalistycznych ulach. Konstrukcję uli zaprojektowano w taki sposób, by gwarantować środowisko przyjazne kolonii trzmieli. Każdy ul to pełna rodzina. Królowa, larwy oraz robotnice pozwalają najefektywniej pracować owadom.

  • Doskonała wentylacja, zapewniająca kontakt ze środowiskiem, tworząca doskonałe miejsce rozwoju kolonii to fundament prawidłowego rozwoju trzmielej rodziny.
  • W konstrukcji ula uwzględniono pojemnik na pożywkę dla trzmieli. Zapewnia to owadom dostęp do pożywienia, na czas gdy nie mogą zbierać nektaru czy aklimatyzują się. 
  • Każdy ul wyposażony jest w mechanizm pozwalający wyłapać trzmiele gdy zajdzie taka potrzeba. Np. zechcemy przestawić ul w inne miejsce lub konieczne jest przeprowadzenie zabiegów ochrony roślin. 
Zapylanie w szklarni

Zapylanie pomidorów, ile uli na hektar?

  • Na każde 2500 metrów kwadratowych należy wstawić do szklarni jeden ul z trzmielami do zapylania.
  • Nowe ule dostawiamy do szklarni w odstępach około tygodniowych.
  • W przypadku upraw gronowych należy wstawiać dwa ule na hektar na tydzień.

Trzmiele do zapylania pod osłonami – wstawiamy ul do szklarni

Trzmiele są doskonałym uzupełnieniem biologicznej ochrony roślin i doskonale dbają o prawidłowe zapylanie pomidorów. Ograniczenie zabiegów ochrony roślin do niezbędnego minimum poprawia efektywność zapylania.

Gdy wstawisz ul do szklarni, tunelu odczekaj przynajmniej około godziny zanim go otworzysz. Trzmiele potrzebują chwilę na aklimatyzację w nowym miejscu i odpoczynek po podróży.

Idealnym rozwiązaniem będzie gdy wstawisz ul z trzmielami wieczorem, a otworzysz im wylot z ula rankiem, następnego dnia. Pamiętaj również o temperaturze. Chroń ule przed przegrzaniem.  Możesz przykryć je kawałkiem styropianu, a w ciepłe dni postawić na nich miseczkę z ligniną zmoczoną wodą.

Wstawiając ul, staraj się umieścić go na lekkim podwyższeniu, wybieraj również miejsca w których ul z trzmielami nie będzie narażony na uszkodzenia mechaniczne.

Warto przeczytać: