Nawożenie pomidora krzemem (Si)
Nawożenie pomidora krzemem – nowe możliwości
Nawożenie pomidora krzemem jest ważnym elementem produkcji tej rośliny. Coraz więcej badań prowadzonych w kraju i za granicą wykazuje jak ważnym pierwiastkiem dla roślin jest Krzem (Si). Jego znaczenie i potrzebna ilość jest uzależniona od gatunku rośliny. Pomidor szklarniowy należy do tych gatunków, na które nawożenie krzemem ma pozytywny wpływ. Wpływ tego pierwiastka jest tak istotny, że coraz więcej producentów pomidora pod osłonami sięga z zadowoleniem po nawozy krzemowe.
Nawożenie pomidora szklarniowe krzemem jest również uzasadnione ekonomicznie.
Znacząca poprawa odporności na atak patogenów
Krzem wpływa na jakość oraz ilość plonu pomidora.
Nawożenie pomidora krzemem – wpływ na jakość produkcji
Krzem dostarczany poprzez nawożenie dolistne, jak i fertygację niesie za sobą istotne zmiany w budowie roślin jak i ich biochemii.
Wzrasta ilość prowadzonych badań nad tym pierwiastkiem, które potwierdzają zasadność włączenia tego pierwiastka do technologii produkcji i odkrywają nowe, pozytywne oddziaływania na rośliny w tym pomidora uprawianego pod osłonami. Nawożenie pomidora szklarniowe krzemem jest również uzasadnione ekonomicznie.
Wzmocnienie mechanizmów obronnych – czyli poprawa odporności pomidora szklarniowego. Dzięki silnemu wzmocnieniu ścian komórkowych roślina jest odporniejsza na atak patogenów jak owady czy grzyby.
Lepsza gospodarka wodna – pomidory nawożone krzemem wykazują mniejszą wrażliwość na niedobór wody w przypadku zakłócenia jej dostawy.
Wyższa przyswajalność – dostarczane pomidorom nawozy mineralne i mikroelementy są przyswajane przez rośliny znacznie lepiej. Stopień wzrostu przyswajalności pierwiastków jest różny w zależności od gatunku rośliny i poszczególnego pierwiastków.
Efekt detoksykacyjny – jony sodu, metali ciężkich czy glinu mogą mieć negatywny, toksyczny wręcz wpływ na pomidory szklarniowe. Nawożenie pomidora szklarniowego krzemem łagodzi skutki takiej fitotoksyczności pewnych jonów.
Efekt plonotwórczy – plonotwórczość uprawy nawożonej krzemem jest wynikiem poprawy odporności roślin jak i lepszą przyswajalnością składników odżywczych. Znaczącej poprawie ulega również jakość użytkowa pomidora.
Mniej chemii – lepsza odporność roślin pozwala bardzo często na odpowiednie zmniejszenie ochrony chemicznej. Jest to istotny argument za stosowaniem nawozów krzemowych w nawożeniu pomidora szklarniowego biorąc pod uwagę fakt występowaniu na rynku spożywczym trendu „Bio”.
Stabilizacja termiczna – nawożenie pomidora krzemem, np Agriker Silicum znacząco lepiej znosi warunki stresowe spowodowane wysokimi, lub niskimi temperaturami.
Agriker Silicium – płynna formuła z krzemem dla Twoich upraw
Płynnym nawozem o wysokiej zawartości krzemu jest Agriker Silicum. Jego formuła pozwala na łatwą aplikację. Skład Agriker Silicium jest dodatkowo wzmocniony o potas. Wysoka przyswajalność pozwala na skuteczne nawożenie roślin tym istotnym pierwiastkiem.
Krzem jest składnikiem gleb rolniczych. Jego znaczenie dla roślin jest bardzo istotne, a zdolności absorpcji z roztworu glebowego niewielkie. Producenci pomidorów muszą zwrócić uwagę na fakt, że stosowane przez nich technologie produkcji maty, hydroponika odcinają praktycznie rośliny od dostępu do krzemu. Nawóz krzemowy Agriker Silicum to prosty sposób na nawożenie pomidora krzemem i przywrócenie roślinom dostępu do tego pierwiastka.